El frau de WhatsApp és una estafa que consisteix a suplantar la identitat d’un familiar, sovint d’un fill/a, per sol·licitar que es faci un pagament urgent mitjançant transferència.

Quines són les fases d’aquest frau?

  • Enviament d´SMS

Se suplanta la identitat d’alguna persona pròxima o familiar, com ara un fill de la víctima, mitjançant un SMS amb un missatge ambigu i sense dades personals i amb el pretext de pèrdua o robatori del mòbil.

L’SMS indica que s’ha de posar en contacte amb un altre número de telèfon a través d’un missatge de WhatsApp.

  • S’inicia una conversa per WhatsApp

Un cop la víctima contacta per WhatsApp amb el delinqüent i aquest percep el seu interès, s’inicia una conversa en què l’estafador li transmet urgència o amenaça.

La conversa acostuma a no tenir detalls personals i mai no s’ofereix l’oportunitat de comunicar-se per trucada telefònica.

  • Es demana una quantitat de diners amb urgència

El delinqüent sol·licita diverses quantitats de diners de manera immediata per algun imprevist al qual ha de fer front i no pot fer-ho perquè no té accés al seu banc.

Les excuses per sol·licitar els diners acostumen a ser la compra d’un ordinador, fer alguna inversió o qualsevol despesa que no aixequi gaires sospites.

  • Fi de contacte

Un cop el ciberdelinqüent ha rebut la quantitat de diners que estima oportuna, o quan considera que no pot continuar amb l’engany, talla totalment la comunicació amb la víctima.